közZzöld

Tudj a hatásokról! Törekedj jobbításra! Amit megtudtál, azt másokkal is oszd meg!

Linkblog

2010.03.16. 13:51 Eli-from-zZz

Gyógyszer-tanulmány-humbug-Pfizer

Sokszor olvashatjuk ilyen-olyan gyógyszereken, mostmár élelmiszereken is, hogy "Tudományosan megalapozott." vagy "Orvosilag jóváhagyott." vagy valami ilyesmit. Gáz csak akkor van, ha kiderül, hogy semmilyen orvosi, vagy tudományos dolog nem áll a dolog mögött, hanem az egész cak egy humbug. Ez történt most a Pfizer gyógyszergyártó céggel is, amikor Dr. Scott Reuben bevallotta, hogy 13 éven át az volt a feladata, hogy kutatási eredményeket és tanulmányokat hamisítson meg azért, hogy a cég gyógyszereit jobban el tudják adni.

 

A Pfizer szóvivői irodájának munkatársaként tucatszám jelentetett meg orvosi szaklapokban olyan publikációkat, amiknek semmi valóságalapja nem volt. A vezető amerikai média példaként hozza, hogy Dr. Reuben és csapata 75000 dollárt kapott például a Celebrex nevű gyógyszerről 2005-ben készített tanulmányukért. A tanulmányban, amit orvosi lapokban jelentettek meg több mint száz orvosra és vizsgálatra hivatkoztak, amiben a Celebrex segített a fájdalmat csökkenteni a műtétek után. Egyetlen probléma van csupán: Soha egyetlen páciensen sem végezték el a vizsgálatot.

Dr. Scott Reuben kitálalt: az egész tanulmány hamisítvány volt és ennek ellenére megjelentették. Ez nem az egyet Dr. Reuben által írt hamis tanulmány volt. A Wall Street Journal megrendelésére írt hamis tanulmányokat a Bextra és a Vioxx nevű gyógyszerekről is. Ennek hatására két társlap, a Anesthesia & Analgesia és a The Day nevű londoni lapok is lehoztak összesen 31 Reuben által írt cikket, amikről utólag kiderült, hogy általa fabrikált, valóságot egyáltalán nem tartalmazó írások voltak. 

Érdeks, hogy a hazugságok leleplezáse után csak egy doktor vonul majd börtönbe a Pfizertől senki...

komment

Címkék: egészség egészségügy tanulmány orvoslás gyógyszeripar pfizer


süti beállítások módosítása