közZzöld

Tudj a hatásokról! Törekedj jobbításra! Amit megtudtál, azt másokkal is oszd meg!

Linkblog

2010.02.10. 17:16 Eli-from-zZz

Amikor több látszik ...

Lassacskán beindul a tavasz és biztosan beindul az emberkben egy két olyan gondolat is, amivel sokan nem törődnek télen. Szépen mindenki, akit érdekel, felteszi a kérdést, hogy kevesebb ruhában, vajon "Jó e az alakom?", "Elég vékony vagyok?", "Feszes/izmos/ruganyos/lapos/foromás ... stb. vagyok???". Akármennyire is jó a rendszeres testmozgás, hosszú kihagyás, vagy tespedés után vigyázni kell a hirtelen felindulásunkal.

 

Ugyanis a sokáig mozgásmentes, inaktív emberek ha hirtelen elkezdenek edzeni, akkor közel 30-szorosára növelik az esetleges szívinfarktusok kockázatát! Ami viszont még ennél is valószínűbb, hogy a test, ami nem szokott hozzá a megeröltetéshez, különböző sportbalesetek áldozatává válik. Gyakoriak az izületi szallag szakadások, izom szakadások és rándulások, amiket senki sem kívánna magának.

A sport egyrészről hasznos, mert a rendszeres testmozgás javítja az állóképességet, a szív- és érrendszeri vér áramlást, csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és számos anyagcsere-fityfenék kialakulásának kockázatát. Másrészről veszélyes lehet, mert a hirtelen elkezdett testedzés hatalmas terhelést jelent a szívre, az ízületekre és az izmokra. Ezért elő kell készíteni a dolgokat.

Elösször mindenképpen egy egészségesebb étrendel kezdeném. Minnél több rost, semmi cukros, finomított fehérlisztes szötymő meg ital, és napi szinten minimum 2 liter szénsavmentes ásványvíz elfogyasztása ajánlott. Aztán egyre többet gyalogolni, a mozgást a napi rutinba beépíteni. Végül ha már a szervezetünk felkészült, akkor ezeket mind megtartva, fokozatosan felépíteni egy egyre jobban erősödő edzéstervet.

Na csak óvatosan és készüljetek fel rendesen!

komment

Címkék: edzés táplálkozás egészség elhízás test életmód testépítés


süti beállítások módosítása