Mostmár egyre elterjedtebb az a módszer (hála az égnek!), hogy megnézzük, mit is eszünk. Fontos, hogy egyen finom és tápláló, alacsony zsírtartalmú, mennyi kalória van benne, és mennyire egészséges. Mndezek mellett jó lenn, ha azt is figyelnénk, hogy mekkora az antioxidáns tartalma?
Egy táplálék antioxidáns- tartalmát az ORAC- mutató (oxygen radical absorbance capacity, szabadgyök- megkötő kapacitás) adja meg. Az antioxidánsok olyan a táplálékban megtalálható vegyületek, melyek jótékony hatással vanna az emberi szervezetre és az öregedés temének a lassítására is alkalmasak.Működésük alapja, hogy kivédik a sejtjeinkben keletkező úgynevezett szabadgyökök káros hatásait. A sok antioxidánst tartalmazó (magas ORAC értékű) élelmiszer jobb hatással van egészségünkre, mint a kisebb értékű.
A szakemberek naponta 5000 ORAC értékű fogyasztást javasolnak, azonban ha valaki nagyobb mértékben van kitéve a szabadgyökök károsító hatásának, például sportol, dohányzik vagy egészségtelenül táplálkozik, javasolt a bevitelt akár duplájára növelni.
"Az aszalt szilva az antioxidánsok mellett gazdag káliumban, vasban, kalciumban, magnéziumban és foszforban is, emellett rosttartalma is magas. Mazsolából a színes szőlőből készültet válasszuk, mivel ennek magasabb a bioflavonoid-tartalma, amelynek gyulladásgátló, allergiaellenes, továbbá baktérium- és vírusölő hatása van." - Kürti Gábor természetgyógyász
- ORAC - Az ételek antioxidáns szintje
- Természetes kivonatokat használ a kiegészítő daganatterápiában Dr. Ládi Szabolcs
- Egészségesebbek a gyümölcsök, mint jorábban gondolták
- Flavonoidok élettani hatása az emberi szervezetre
- Az áfonyba lévő antioxidánsok mérséklik amemória romlását
Ajánlott bejegyzések: