közZzöld

Tudj a hatásokról! Törekedj jobbításra! Amit megtudtál, azt másokkal is oszd meg!

Linkblog

2010.02.11. 17:17 Eli-from-zZz

Antioxidánsok

Mostmár egyre elterjedtebb az a módszer (hála az égnek!), hogy megnézzük, mit is eszünk. Fontos, hogy egyen finom és tápláló, alacsony zsírtartalmú, mennyi kalória van benne, és mennyire egészséges. Mndezek mellett jó lenn, ha azt is figyelnénk, hogy mekkora az antioxidáns tartalma?

 

Egy táplálék antioxidáns- tartalmát az ORAC- mutató (oxygen radical absorbance capacity, szabadgyök- megkötő kapacitás) adja meg. Az antioxidánsok olyan a táplálékban megtalálható vegyületek, melyek jótékony hatással vanna az emberi szervezetre és az öregedés temének a lassítására is alkalmasak.Működésük alapja, hogy kivédik a sejtjeinkben keletkező úgynevezett szabadgyökök káros hatásait. A sok antioxidánst tartalmazó (magas ORAC értékű) élelmiszer jobb hatással van egészségünkre, mint a kisebb értékű.

A szakemberek naponta 5000 ORAC értékű fogyasztást javasolnak, azonban ha valaki nagyobb mértékben van kitéve a szabadgyökök károsító hatásának, például sportol, dohányzik vagy egészségtelenül táplálkozik, javasolt a bevitelt akár duplájára növelni.

"Az aszalt szilva az antioxidánsok mellett gazdag káliumban, vasban, kalciumban, magnéziumban és foszforban is, emellett rosttartalma is magas. Mazsolából a színes szőlőből készültet válasszuk, mivel ennek magasabb a bioflavonoid-tartalma, amelynek gyulladásgátló, allergiaellenes, továbbá baktérium- és vírusölő hatása van." - Kürti Gábor természetgyógyász

komment

Címkék: gyümölcs táplálkozás egészség tanulmány orvoslás védelem egyszerű élelmiszer orac antioxidás


süti beállítások módosítása