közZzöld

Tudj a hatásokról! Törekedj jobbításra! Amit megtudtál, azt másokkal is oszd meg!

Linkblog

2010.02.11. 18:21 Eli-from-zZz

Ülve tölött órák

Az ausztrál orvosdoktorok közétettek egy tanulmányt, amiben azt vizsgálták, hogy az ülésnek (a sok ülésnek) milyen élettani hatásai vannak? Kiderltült amnek ki kellett, minden egyes ülve töltött óra 26%-al növelte a nőknél a metabolikus szindróma kialakulását, függetlenül attól, hogy végeznek e rendszeres testmozgást.

 

A metabolikus szindrómát a magas vérnyomás, a hasi elhízás, a magas koleszterinszint és az inzulinrezisztencia jellemzi. Az egésznapos ülés jelentősen növeli az életmóddal összefüggő betegségek kialakulásának kockázatát, plusz ehez még hozzá jön, hogy vannak akik azért nem végeznek semmilyen testedzést, mert annyira kifáradnak a munkában. Ördögi kör ez, amiből ki kell törni! Fontos hát figyelni arra, hogy minnél többet mozogjunk. Az üléssel töltött időt szakítsuk meg, lehetőle minnél gyakrabban, egy kis sétával, vgy ha senki nem néz hülyének, akkor egy két könnyebb gyakorlattal.

Már az is sokat segít, ha hamarabb szálunk le a tömegközlekedési eszközről, vagy messzebb állunk meg a kocsival, hogy aztán a maradékot gyalog tegyük meg. Ez azért fontos, mert az említett orvosdoktorok felhívták a figyelmünket egy enzímre, névszerint a lipoprotein lipáz (LPL) kulcsszerepére. Az LPL nagyon fontos szerepet tölt be a testzsír lebontásában éskísérletekkel (patkányokon) bizonyították, hogy a hosszú izom inaktiviás csökkenti a hatékonyságát.

Ez azt jelenti, hogy az embernek nemcsak gyakori testmozgásra van szüksége egészsége megőrzéséhez, de arra is figyelni kell, hogy kerülje a hosszú egy helyben ülést. Éppen ezért mindenki tegye meg a tőle legtöbbet tehetőt, a saját érdekében! Mozogi kell, mozogni jó :D !

komment

Címkék: edzés betegség egészség elhízás életmód testépítés tanulmány egyszerű


süti beállítások módosítása