közZzöld

Tudj a hatásokról! Törekedj jobbításra! Amit megtudtál, azt másokkal is oszd meg!

Linkblog

2010.02.12. 12:25 Eli-from-zZz

Exxon Valdez tragédia 20 év után

1989 március 24.-én az Exxon Valdez nevű tankerhajó zátonyra futott alaszka partjainál és egy hatalmas mennyiségű, 50 millió liter, olaj került így a tengerbe és a környező partokra. Ez már több mint 20 éve történt, de a dolgok azóta sem tértek magukhoz a környezeti katasztrófától.

 

A kiömlött olaj 40%-a a közeli szoros partjaira, a Prinz William Sound környékére jutott. A baleset következménye minden idők egyik legnagyobb természeti katasztrófája volt, negyedmillió tengeri madár, több ezer tengeri vidra, háromszáz fóka és két tucat kardszárnyú delfin pusztult el a szennyezés miatt. Az Exxon vállalat úgy véli, hogy nem történt visszafordíthatatlan katasztrófa, ám a természetvédők és biológusok bizonyitékai, illetve a halászok más véleményen vannak.

Egy kezdeményezésnek hála 20 év után visszamentek, hogy megvizsgálják a talajt és az élővilágot, hátha javulnak a dolgok. Sajnos semmi ilyesmi nem történt, alig kellett a parton pár centit kapirgálni, máris a kiömlött olajra bukkantak. Az olaj tönkretette a költöző madarak költőhelyeit, a halak betegek, a fókák a mai napig nem tértek vissza és a környék gyűjtögetésből élő őslakosai pedig szenvednek a szénhidrogének maradványaitól. Szakemberek szerint hetven évig is eltarthat, amíg az alaszkai madárvilág a katasztrófa előtti szintre fejlődik.

Utoljára 1992-ben történt nagyszabású takarítás a partszakaszon, abban a reménybe, hogy ez elégnek bizonyul. Az Exxont kötelezték a költségek fedezésére, ám sajnos az ott található olaj 4%-a bomlik csak le - évente. Az Exxon honlapján arról olvashatunk, hogy ma már minden rendben van és él-virul a természet.

Most egy 3 éve ott dolgozó kutatócsoport Michel Boudafel vezetésével ennél sokkal rosszabb eredményre jutott és semmiféle virulást, vagy élést nem vár a környéken az elkövetkezendő 50-70 évben...

Forrás: Index - 21 év után is szennyez az Exxon Valdez olaja

komment

Címkék: természet környezetvédelem tanulmány környezet víz öko óceán természeti katasztrófa mérgek vegyi anyagok exxon valdez olaj szennyezés


süti beállítások módosítása