közZzöld

Tudj a hatásokról! Törekedj jobbításra! Amit megtudtál, azt másokkal is oszd meg!

Linkblog

2010.02.25. 11:29 Eli-from-zZz

Évi 40 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik

Hamarosan komoly egészségügyi kockázati tényezővé válhat a fejlődő országokban az odaszállított elektronikai hulladék - derült ki az ENSZ Környezetvédelmi programjának (UNEP) legújabb jelentéséből.

 

Évente világszerte 40 millió tonna mobiltelefon, laptop, nyomtató, televízió, zene- és CD-lejátszó, digitális kamera és más elektronikai eszköz kerül a szemétdombokra. Mivel sok országban nincs megfelelően szabályozva az elektronikai hulladékok újrahasznosítása, feldolgozása, illetve tárolása, ezért ezek a berendezések gyakran afrikai és ázsiai államokban kötnek ki. A Bali szigetén rendezett ENSZ-konferencia résztvevői éppen ezért azt követelték, hogy a fejlődő országok mielőbb hozzanak az elektronikai hulladékok tárolásáról és újrahasznosításáról szóló jogszabályokat és azokat tartassák is be a helyiekkel.

A probléma súlyosságára jellemző, hogy csak az Egyesült Államok évente 3 millió, míg Kína évente 2,3 millió elektronikai hulladékot termel. Az UNEP becslései szerint azonban ez csak a kezdet: 2020-ra Kínában a 2007-es szint hétszeresére, míg Indiában a 18-szorosára nőhet az eldobott mobilok száma. A kimustrált számítógépek esetében sem jobb a helyzet. Indiában a 2007-es értéknél ötször, míg Kínában négyszer több PC-t dobhatnak ki 2020-ra az emberek. Az afrikai államok mellett Kína a gazdagabb országok egyik fő elektronikai hulladék lerakóhelye. Gyakran előfordul, hogy a konténerekben hajókon beérkező szállítmányokat egyszerűen elégetik, aminek köszönhetően mérges gázok szabadulnak ki.

Nem csak Kínának kell szembenéznie ezekkel az új kihívásokkal. Indiát, Brazíliát, Mexikót és más államokat is fenyegetnek az ebből származó egészségügyi problémák és a környezetszennyezés. A megfelelő újrafeldolgozás munkahelyeket teremthet, csökkentheti a káros anyag-kibocsátást, ráadásul az országok értékes nyersanyagokhoz (arany, ezüst, palládium és réz) juthatnak"

-- jelentette Achim Steiner, az UNEP ügyvezető igazgatója, aki egyben az ENSZ főtitkár-helyettese is.

A Greenpeace 2008-as tanulmánya szerint az európai elektronikai hulladékot szállító hajók napjainkban már nem ázsiai országokba, hanem elsősorban Ghánában teszik partra a konténereiket.

Forrás: SG.hu

 

komment

Címkék: technika környezetvédelem tanulmány természeti katasztrófa szemét sziget


süti beállítások módosítása