közZzöld

Tudj a hatásokról! Törekedj jobbításra! Amit megtudtál, azt másokkal is oszd meg!

Linkblog

2010.01.28. 11:48 Eli-from-zZz

Egy ismeretlen növény, legalábbis nekünk

Noha a világon 30.000 emberi fogyasztásra alkalmas növényfaj létezik, a volág élelmiszerinek 90 százaléka mindössze 20 fajtából készül. Ezért feltett szándékom, hogy minnél többet ismertessek meg veletek!

A mai terítéken egy nagyon érdekes gyümölcs van, amit longan, lungan néven ismernek és a licsi kistestvérének tartják. Botanicai elnevezése újabban Dimocarpus longan, de Euphoria longan és Nephelium longan néven is megtaláljuk. A kínai, illetve keleti kultúrában már régóta ismerik gyógynövényként, ám Európában szinte senki nem tud róla. Ez most egy kicsit változni fog :).

Egy nagyon jellegzetes aroás ízvilággal rendelkezik és a konyhaművészetben is használható, hiszen főzés, vagy párolás után is ropogós marad és az íze sem vész el, sőt álltalában dominál az ételekben. Leggyakrabban zöldséges, vagy húsos ételekhez használják, ám ugyanennyire elterjedt a konzervált, vagy szárított formája is. Gyakran még likőrt is készítenek belőle.

Hogy mi mindenre jó? A gyümölcs húsa alkalmas lázcsillapításra, féreghajtó és erős méregellenes szerként tartják nyílván. Vannak esetek, mikor a kígyómarást is ezzel gyógyítják, mert a hiedelem szerint megköti a mérget. Ezen kívül izzadásgátlásra és vérzéscsillapításra is gyakran bevetik és a bőrre is jótékony hatással van szappan formályában.

Forrás:

 

 

komment

Címkék: gyümölcs táplálkozás orvoslás


süti beállítások módosítása