közZzöld

Tudj a hatásokról! Törekedj jobbításra! Amit megtudtál, azt másokkal is oszd meg!

Linkblog

2010.01.31. 19:00 Eli-from-zZz

Egy steak a világ ellen

Ki hitte volna, hogy a húsfogyasztásnak leht köze a globális felmelegedésnek? Ha alaposan végiggondoljuk, akkor bizony meg is látjuk a kapcsolatot a kettő között. Azzal gondolom senki nem tud meg semmi újat, hogy rámutatok: a Föld népessége iszonyatos iramban nő! És kell a kaja...

 

Ígyhát az állati eredetű fehérje felé is megnőtt a kereslet, egyes (Állategészségügyi Világszervezet (OIE)) becslések szerint 2020-ra akár 50%-kal is megnőhet az igény. Ebben az ilyesztő vízióban a következő képpen néz ki a föld: emberek, marhák, szemét. Na jó, kissé elragadtattam magam, de bele se merek gondolni, hogy ez mekkora állat állomány növekedést igényel.

A globális felmelegedést segítik maguk az állatok a metán gáz kibocsálytással, a legelők létrehozásához kiírtott erdőkkel és a hús feldolgozásához és szállításához szükséges energiával. Egy tanulmány szerint egy kilógramm marhahús elfogyasztása felér azzal, mint ha 3 órát vezetnénk, miközben othon égetjük az összes lámpát és mindent bekapcsolunk.

Én szeretem a húst. De azt el kell ismerni, hogy közel sem kellene a táplálkozásunknak ekkor arészét kitennie. Sőt! Az az igazság, hogfy bőven elég lenne ha egy heti élelmiszerünknek nem több mint 10%-át tenni ki az állati eredetű fehérje és azt is a megfelelő módon készítenénk el. Mert így csak egy savas traumát okuzunk magunknak minden egyíes nap. Érdemes át gondolni, hogy mi mindent összeeszünk és vajon azoknak milyen hatása van ránk. Mert minden számit.

komment

Címkék: táplálkozás egészség életmód tanulmány globális felmelegedés élelmiszer


süti beállítások módosítása