közZzöld

Tudj a hatásokról! Törekedj jobbításra! Amit megtudtál, azt másokkal is oszd meg!

Linkblog

2010.02.19. 17:19 Eli-from-zZz

Mindennapi mérgeink. Vegyszerek, amik hatással vannak ránk.

A vegyiparban közel 10 millió vegyszert különböztetnek meg. Ezek közül össz-vissz 1000 ről csináltak olyan vizsgálatot, ahol az élő szervezetre gyakorolt hatásokat elemezték. Így hát nem meglepő, hogy néha néha megjelenik egy vizsgálat, amiből kiderül, hogy ilyen olyan vegyszerek úszkálnak a testünkben, bár sokkal rémisztőbb az "esetleges" hatásuk. Azért "esetleges" mert szinte soha nem vizsgálják az emberekre gyakorolt hatást, hanem az állatokon végzett kutatásokat publikálják, ami mellé odateszik az "emberekre nem vonatkoztatható" jelzőcskét.

Áljon itt 10 olyan vegyület, amikkel minden egyes nap talákozunk:

 

Polifluorkarbonok, vagy perfluor-karbonok (PFC). A tűzálló PFC-ket az elektronikában, autógyártásban, textíliákban és a főzőedények gyártásában is használják. Magas dózisban komoly májproblémákat okoz rágcsálóknál és főemlősöknél, de az emberre gyakorolt hatása ismeretlen.

Polibrómozott difenil éterek (PBDE). A PFC-khez hasonlóan ezek az anyagok is égés és gyulladásgátlók, és leggyakrabban műanyagok és textíliák gyártásához használják őket. A szervezetbe kerülve beépülnek a zsírszövetbe. Az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk ismeretlen, de állatokban károsítják a pajzsmirigyet, a szaporítószerveket és az agyi funkciókat.

Rövidláncú klórozott paraffinok (SCCP). Ezeket az anyagokat a leggyakrabban a PVC csövek előállításához, valamint síkosító és hűtőanyagként használják a fémiparban. Az SCCP-k használata sok országban tilos, ugyanis a szövetekbe beépülve mérgezést hozhat létre.

Atrazin. A kukorica permetezésére használt anyag mára világszerte beépült a talaj- és ivóvízkészletbe. Bár az emberi szervezetben mért szint nem károsítja az egészséget, nagyobb dózisban fejlődési rendellenességeket, hormonzavart és egyes feltételezések szerint daganatos megbetegedéseket is okozhat.

Perklorát. Ez az anyag a gyufák és tűzijátékok egyik alapanyaga. Bár egykor a hipertiroidizmus (pajzsmirigy-megnagyobbodás) kezelésére alkalmazták, manapság már káros anyagnak számít. A perklorát állati és emberi szervezetekben egyaránt gátolja a pajzsmirigyhormon termelődését.

Benzol. Fő alapanyaga a kőolaj. A dohányfüst egyik mellékterméke, ezért főleg légzőszervi úton kerül a szervezetbe. Beépül az agyba, a zsírszövetekbe és terhes nőknél a méhlepénybe is. Súlyosan mérgező és rákkeltő anyag, ami nagy koncentrációban azonnali halált is okozhat.

Akrilamid. Az egyesek szerint rákkeltő akrilamid számos élelmiszeripari termékben, ezen kívül pelenkában és kozmetikumokban is megtalálható. Nagy dózisban bizonyítottan bőrirritációt, szemviszketés és felsőlégúti zavarokat okoz.

Biszfenol A. A BPA néven is ismert anyagot műanyagok gyártásához, szemüveglencsékben, autóalkatrészekben, játékokban használják főként. Állatokra súlyosan mérgező, de az emberre gyakorolt hatása ismeretlen. Egyes kutatások szerint összefüggés lehet a BPA és a szívbetegségek kialakulása között.

Metil-tercier-butil-éter (MTBE). Az MTBE régen széles körben elterjedt benzinadaléknak számított, de nemrég korlátozták a használatát a vízminőségre gyakorolt hatása miatt. Embereknél a szervezetbe kerülve fejfájást, szédülést, hányingert és emésztőszervi panaszokat okozhat.

komment

Címkék: egészség életmód tanulmány öko műanyag óceán hormonok mérgek bpa vegyi anyagok biszfenol a szemét sziget


süti beállítások módosítása