közZzöld

Tudj a hatásokról! Törekedj jobbításra! Amit megtudtál, azt másokkal is oszd meg!

Linkblog

2010.01.31. 12:00 Eli-from-zZz

Emberiség ellen elkövetett bűntett

Van egy nagyon jó kérdésem. Hitted volna hogy van egy olyan sziget a Csendes óceánon, ami 15 ször nagyobb mint magyarország? És azt hitted volna, hogy csakis kizárólag szemét alkotja ezt a szigetet? Sajnos muszály lesz elhinned, mert teljes egészében igaz ez a borzalom.

 

A kutatók, elösször 1988-ban fedezték fel a sziget létezését. Akkor néhány a tengerfelszínről vett mintát vettek és ebből arra következtettek, hogy a Csendes-óceán északi medencéje műanyag hulladékokkal lehet szenyezett. A Csendes-Óceán északi medencéjét, ugyanúgy mint a világtenger más részeit, áramlatok uralják.

Ezek által az áramlatok által körülbelül a 135. és a 155. nyugati hosszúsági és a 35-45. északi szélességi fokok között valósággal megreked az odahordott szemét, aminek következtében 700 ezer, a pesszimistábbak szerint 15 milliónyi négyzetkilóméternyi szemétsziget jött eddig létre. És egyre nagyobb lesz, nap mint nap.

Az csak az eggyik fele, hogy már a látvány maga is borzalmas, de gondolnunk kell a természeti következményekre is. A tengerek élővilágára és most ne az úszkáló szemétre gondoljatok, hanem arra, amit mondjuk a Műanyűg című cikkemben is kifelytettem. Mérgek oldódnak ki ezen a szigeten, ami ránk is hatással van. Ezt mindenki elismerheti, aki még egy picikét emlékszik az általános iskolában tanított víz körforgására.

Szavakkal nem tudom leírni azt a mérhetetlen undort és sajnálatot ami most bennem fortyog. Borzasztónak tartom a helyzetet és van egy olyan sejtésem, hogy ennél csak borzalmasabb lesz a dolog. Mindenki keressen rá arra, hogy " floating garbage " és meglátjátok miről is van szó. Erre mondom én, hogy a műanyag az emberiség ellen elkövetett bűntett, mert ezeknek nagyon súlyos következményei lesznek már a mi életünkben is!

komment

Címkék: műanyag óceán mérgek bpa vegyi anyagok biszfenol a szemét sziget


süti beállítások módosítása