közZzöld

Tudj a hatásokról! Törekedj jobbításra! Amit megtudtál, azt másokkal is oszd meg!

Linkblog

2010.02.04. 16:01 Eli-from-zZz

Cukor jó ...

Sokan úgy gondolják, hogy úgy védik majd ki az elhízás esélyét, hogy nem cukros, hanem édesítőszerrel ellátott ételeket italokat fogyasztanak napi rutinban. Tévednek szegénykék, ugyanis így sem fog a dolog összejönni. Ugyanis az agyunk az okosabb mint mi magunk. Ez esetben az történik, hogy az agy már régóta tudja, hogy ami éddes, az bizony magas kalóriatartalommal is rendelkezik.

 

Éppen ezért az édesítőszerrel elátott élelmiszereknek a kalóriatartalma nem megfeleló az agyunk számára, ezért többet akar. Aminek a következtében többet eszünk. Na és annak mi a következménye? Az elhízás.

Egy neurológus, Paul Smeets a vizsgálatban résztvevőknek vagy cukorral vagy édesítőszerrel édesített italt adott. Az agyszkenner kimutatta, hogy a mesterséges édesítőszer nem volt képes a jutalomközpontot aktiválni az agyban (caudate nucleus), nem úgy, mint a cukor. Egy másik kutató olyan italt adott a vizsgálati csoportnak, amelyről nem tudták megállapítani, hogy cukorral vagy édesítőszerrel készült. A funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálat (fMRI) megmutatta, hogy az agy tisztában van a különbséggel.

Félreértés ne essék, ez nem egy propaganda kampány a cukor mellett. A cukor nagyon veszélyes és felelőtlenül bbánunk vele, úgyhogy a mostani fogyasztását mindenféleképpen kerülni kell!

Okosság:

komment

Címkék: táplálkozás elhízás életmód tanulmány energia cukor élelmiszer édesítőszer tudatos vásárló


süti beállítások módosítása