közZzöld

Tudj a hatásokról! Törekedj jobbításra! Amit megtudtál, azt másokkal is oszd meg!

Linkblog

2010.02.13. 13:48 Eli-from-zZz

Szivecském

A WHO jelentése szerint a szív-, és érrendszeri problémák vezetik a világ halálozási okainak listáját. Magyarországon sincs ez másként, itt is ez a "legnépszerűbb" halált kiváltó ok. Becslések szerint évente 17.5 millió ember (nem magyarországon, hanem világszerte) hal meg kardiovaszkuláris problémák miatt és valószínüleg 5 év múlva ez a szám fölmegy 20 millióra.

 

Magyarországon, 2008-ban, a halálesetek 50%-a ilyen problémák miatt alakult ki. A "toplista" élén továbbra is a szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegségek állnak, melyek 64.749 áldozatot követeltek (2007-ben 66.547), és ezzel arányuk még mindig 50 százalék körüli. Ezt a csoportot követi a daganatos megbetegedések csoportja, mely tavaly a halálozások 24,7 százalékát adta. Nem túl rózsás.

Ha a nemek szerinti megoszlást nézzük, akkor meg kell állapítanunk, hogy a nők tekintetében még rosszabb az arány, hiszen a 2008-ban elhunyt 63.758 nő 55 százaléka valamilyen keringési rendszert érintő probléma következtében veszítette életét (a férfiak körében ez az arány 44 százalék volt).

"A halálozási listák megváltoztatásához mindenképpen a lakosság tudatos felkészítésére és tájékoztatására lenne szükség, amely nyomán az emberek jobban odafigyelnének a táplálkozásra - ami leginkább felelős a magas koleszterinszintért - a dohányzásra, a magas vérnyomás megelőzésére és a rendszeres testmozgásra. Ma Magyarországon majd minden második embernek magas a koleszterintszintje! Egy korábbi OEFI kutatásból (Kutató Centrum végezte) kiderült, hogy bár az emberek 52%-a tisztában van azzal, hogy a magas koleszterinszint komoly kockázati tényezőt jelent, mégsem tesznek semmilyen konkrét lépést a megelőzés érdekében. Az emberek kétharmada azt sem tudja, hogy az 5 mmol/l érték alatti koleszterinszint tekinthető normál értéknek, valamint azt sem hogy hol és milyen módon méretheti meg."

komment

Címkék: táplálkozás elhízás szív életmód egészségügy tanulmány védelem szív és érrendszeri probémák


süti beállítások módosítása